2012. március 24., szombat

A kilencedik próba


A kilencedik próba, "találkozás és csoportélmény":

Szuper nap volt a mai is!
Pálosi István friss lendületével kezdtük a próbát :) tükörrel szemben fekve, gördülésekkel, lendítésekkel bemozgatva magunkat. (Talán itt még mi is frissnek tűntünk :) mélyítések, pliék, relevék, lábcsúsztatások mozgattak meg minden irányban és többféle ütemben. Háromnegyedes  zenére,  zárt és nyitott profil karmozdulattal kísértük a háromnegyedes lépéseket. Strauss keringő zenéjére testnek léleknek jólesően mozgattuk át magunkat! Érdekes megfigyelés, hogy bizonyos mozdulatokra (zárt profilban például) automatikusabban állnak rá a karok-lábak. Míg a nyitott profilmozgást kicsit nehezebben veszi a test.


(lépés zárt profilban)


Ezután elmozdulásformákkal, 3mas lépésekkel körben haladva kapcsoltuk össze a karskálákat a mozgással. 
Néhány ugrás következett. A balettban is megtalálható ugrásokhoz hasonlító, de mégis egyedi és nehezen kivitelezhető volt. Pedig egyszerűnek tűnt 1 lábról 2 lábra érkezni, jó néhányszor el kellett gyakorolni hogy ráérezzünk. 

Kis szünet után Fenyves Márkkal folytattuk az elmozdulásformák feladatát.  Igazi "kihívásként" 3mas beosztásban, kétféle dinamikájú karmozgással és lépéssel.  A lépés: jambikus és trocheikus a görög verslábakhoz hasonlóan. Csoportmozgások ezek és a csoport részeként, odafigyeléssel, könnyebben is érthetőek. Mégis nehéz összehangolódni :) 
Kettesével haladtunk körben, egyikünk jambikus, másikunk trocheikusan lépve. Csak lábgyakorlat kar nélkül, és még így is nehéznek bizonyult. Segítség volt mikor egy harmadik társunk középen az egyeket lépte. A ritmus és még a metrum is eltéveszthető ha az ember csak magában számol, érdekes, mekkora kontrollt kell a test felett gyakorolni ezekhez a gyakorlatokhoz :) De szép és érdekes mozdulatokat eredményez!
Amíg csak bírtuk gyakoroltuk. variáltuk Fenyves Márkkal a ritmuslépéseket.

Szellemeileg és fizikailag kellemesen elfáradva zártuk a napot :)

Dienes Valéria: Orkesztika - Mozdulatrendszer könyvét olvasom a tanultak mellé, érdekes, többször kell újra és újraolvasni a megértéshez! Szerintem nagyon szép megfogalmazással írja le a mozdulatelmélet rendszerét! A plasztika profil tagozatát is szeretem, egyensúlyozva, a könyet tartva olvasom, a sok rajzon, képen látottakat próbálom megvalósítani :))
http://www.mozdulatmuveszet.hu/kiadv/mms1.htm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése